четвер, 9 липня 2015 р.

ВНЗ не має слідкувати за працевлаштуванням випускників

Випускники вишів не мають платити за державне навчання, але повинні відпрацювати

09.07.2015 16:20

В ньому наголошується, що обов’язковість відпрацювання або відшкодування вартості навчання випускником порушує конституційне право громадянина на працю, що вільно ним обирається або на яку він вільно погоджується та право на безоплатність вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах.

Тобто, будь-які матеріальні претензії до випускника вищого навчального закладу, підготовка якого здійснювалась за державним замовленням, є неправомірними, оскільки не існує законних підстав, які б зобов’язали його відшкодувати до державного бюджету вартість навчання.

Крім того, зазначають у Міносвіти, відсутній і механізм, який би зобов'язав випускника ВНЗ, підготовка якого здійснювалась за держзамовленням, відшкодувати до державного бюджету вартість навчання та компенсувати замовникові всі понесені витрати за угодою.

"Водночас, закон чи законодавчий акт не має зворотної дії і, за умови, підписання студентом угоди з керівництвом вищого навчального закладу і роботодавцем (організацією, підприємством, установою), студент повинен відпрацювати за направленням, в іншому випадку він нестиме відповідальність відповідно до умов угоди", - зазначають у МОН.

"Щодо питання проведення моніторингу (відстеження) працевлаштування випускників вищих навчальних закладів протягом 3-х років після закінчення навчання, то ця функція не була визначена жодним законодавчим актом. Тобто, моніторинг відпрацювання випускників протягом З-х років після закінчення навчання не належить до компетенції вищого навчального закладу. Однак структурні підрозділи щодо сприяння працевлаштуванню можуть здійснювати цей моніторинг з метою вивчення попиту на ринку праці на своїх випускників", - повідомили в освітньому відомстві.


Детальніше тут: http://gritsenko-andrij-petrovich.webnode.com.ua/news/vipuskniki-vishiv-ne-mayut-platiti-za-derzhavne-navchannya-ale-povinni-vidpratsyuvati/
Створіть свій власний сайт безкоштовно: http://www.webnode.com.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар